Yerli turistin tercihi ‘Akraba otel’








İÇ TURİZMDE ŞAŞIRTAN VERİ: AKRABA EVİ KONAKLAMA REKORU

İÇ TURİZMDE ŞAŞIRTAN VERİ: AKRABA EVİ KONAKLAMA REKORU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ilk üç ayına ilişkin yurt içi turizm hareketliliğine dair çarpıcı verileri yayınladı. Ekonomik şartların seyahat alışkanlıkları üzerindeki belirgin etkisi, raporun satır aralarında kendini gösteriyor.

OCAK-MART DÖNEMİNDE 10,7 MİLYON KİŞİ YOLA ÇIKTI

TÜİK verilerine göre, Ocak-Mart 2024 döneminde yurt içinde ikamet eden 10 milyon 750 bin kişi bir veya daha fazla geceleme içeren seyahate çıktı. Bu seyahatlerin toplam sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,4 artışla 12 milyon 653 bine ulaştı. Toplam geceleme sayısı ise 85 milyon 317 bin olarak kayıtlara geçti.

SEYAHAT HARCAMALARI 76,4 MİLYAR TL OLDU

Söz konusu dönemde yurt içi turizm harcamaları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %68,9 artış göstererek 76 milyar 429 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Harcamaların büyük kısmını (%93,5) kişisel harcamalar oluştururken, paket tur harcamalarının payı %6,5 oldu. Seyahat başına ortalama harcama 6 bin 40 TL olarak hesaplandı.

HARCAMA KALEMLERİNDE KESKİN ARTIŞLAR

Toplam turizm harcamaları içinde en büyük payı %32 ile yeme ve içme aldı. Bunu %28,4 ile ulaştırma ve %10,8 ile konaklama harcamaları takip etti. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, bu kalemlerdeki artış oranları dikkat çekici:

  • Yeme-içme harcamaları: %62,5 artış
  • Ulaştırma harcamaları: %66,3 artış
  • Konaklama harcamaları: %66,7 artış

Bu veriler, seyahat maliyetlerindeki genel yükselişin açık bir göstergesi.

KONAKLAMADA AĞIRLIK “ARKADAŞ VEYA AKRABA EVİ”NDE

Seyahatlerin temel amacına bakıldığında, %71,3 ile “akraba veya dost ziyareti” açık ara önde çıktı. Bu oran, ekonomik faktörlerin seyahat motivasyonunu nasıl şekillendirdiğini ortaya koyuyor. “Gezi, eğlence, tatil” amacıyla yapılan seyahatlerin oranı %19,6, “sağlık” amaçlı seyahatlerin oranı ise %5 olarak kaydedildi.

Konaklama tercihleri de seyahat amaçlarıyla paralellik gösterdi. Toplam 67 milyon 654 bin geceleme ile “arkadaş veya akraba evinde kalmak” en yaygın konaklama şekli oldu. 8 milyon 836 bin geceleme ile “kendi evi” ikinci, 4 milyon 976 bin geceleme ile “otel” ise üçüncü sırada yer aldı. Bu da, turizmdeki harcama baskısının konaklama alışkanlıklarına doğrudan yansıdığının bir kanıtı.


Related Posts

ABD-AB anlaşması borsayı salladı

New York borsası, haftanın işlem gününe dalgalı bir başlangıç yaptı. Dow Jones endeksi açılışta yüzde 0,52 düşerek 44.776,41 puana gerilerken, teknoloji odaklı Nasdaq endeksi yüzde 0,30 artışla 21.083,82 puana, S&P 500 ise yüzde 0,15 yükselişle 6.368 …

Konut fiyatında ‘ceza’dan kaçma oyunu! İlanda farklı telefonda daha farklı…

Antalya’da ilana konulan bir taşınmazla ilgili cezadan kaynaklı fiyat artışı yapamayan emlakçı, telefonla aranıp bilgi alınmak istendiğinde ise fiyatın ilanda yazandan 400 bin lira fazla olduğunu, ceza nedeniyle gerçek fiyatı yansıtamadıklarını …

Kamuda tasarruf hayal oldu: Satılanın 31 katı araç alımı yapıldı!

Kamuda tasarruf hayal oldu: Satılanın 31 katı araç alımı yapıldı!

New York borsası haftaya yükselişle başladı

New York borsası haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,06 artarak 44.368,40 puana ulaştı.

Bursa’nın Turizm Potansiyeli Artacak

Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Turizm Platformu iş birliği ile Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği ev sahipliğinde düzenlenen Bursa Turizm Platformu Toplantısı’na katılan Başkan Bozbey, Bursa’nın turizm potansiyelinin hak ettiği noktaya taşınabilmesi için kent yöneticileri ve diğer…

Yunanistan cari açığında sürpriz dönüş

Yunanistan ekonomisi, Mayıs 2025’te önemli bir gelişmeye imza attı. Ülkenin cari işlemler hesabı, geçen yılın aynı döneminde 2,32 milyar euro açık verirken, bu yıl Mayıs ayında 0,20 milyar euro fazla verdi. Üç aylık negatif seyirden sonra gelen bu …