Trafikte dikkat çeken artış; 5 yılda yüzde 90 yükseldi!

Türkiye’deki Araç Sayısı 31 Milyonu Aştı: Motosikletlerde Dikkat Çeken Artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mart 2020’de ülkemizde trafiğe kayıtlı araç sayısı 23 milyon 361 bin iken, Mart 2025’te bu sayı 31 milyon 788 bine yükseldi. Beş yıllık süreçte araç sayısında yaklaşık yüzde 36’lık bir artış yaşandı.

Motosiklet Sayısındaki Etkileyici Artış

Aynı dönemde otomobil sayısı yaklaşık yüzde 30 artarak 16 milyon 498 bine, kamyonet sayısı yaklaşık yüzde 23 artarak 4 milyon 736 bine, minibüs sayısı ise yaklaşık yüzde 10 artarak 540 bine çıktı. Ancak en dikkat çekici artış motosikletlerde gerçekleşti. Mart 2020’de 3 milyon 363 bin motosiklet bulunurken, 5 yılda bu sayı yaklaşık yüzde 90 artarak 6 milyon 390 bine ulaştı.

Araç Türlerine Göre Dağılım

TÜİK’in verilerine göre, otomobillerin trafiğe kayıtlı araçlar içindeki oranı yüzde 51,9 iken, kamyonetler yüzde 14,9 ve motosikletler yüzde 20,1 olarak kaydedildi. Diğer araç türlerinin dağılımı ise şu şekilde:

  • Traktör: yüzde 7,2
  • Kamyon: yüzde 3,2
  • Minibüs: yüzde 1,7
  • Otobüs: yüzde 0,7
  • Özel Amaçlı Araçlar: yüzde 0,3

“Türkiye’de Avrupa’da Satılan Motosikletlerin Yarısı Bulunuyor”

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, motosiklet sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, motosiklet talebindeki artışı toplumun ulaşım alışkanlıklarına, şehirleşmeye, trafik yoğunluğuna ve yaşam tarzındaki değişimlere bağladı. Öztürk, şu açıklamalarda bulundu:

“Ehliyet düzenlemeleri ve diğer uygulamalar motosiklet kullanımını kolaylaştırdı. B sınıfı ehliyetle kullanılabilen araçlar ve 125 cc’ye kadar hafif motosikletlere erişim sağlandı. Bu düzenlemeler sonucunda Avrupa’da satılan motosikletlerin yarısı Türkiye’de alıcı buluyor.”

“2025 Yılının Satışları İçin Öngörüler”

Öztürk, 2025 yılında sektördeki regülasyon geçişlerinin ilk kez uygulanmasının pazarı olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak mayıs verilerine göre bu yılın ilk beş ayında 320 bin 599 motosiklet satıldığını bildirdi. Öztürk, yıl sonunda pazarın 900 bin civarında olmasını beklediklerini dile getirdi.

“Motosiklet, Ulaşımın En Hızlı ve Ekonomik Yolu Olmaya Devam Ediyor”

Öztürk, elektrikli motosikletlere olan talebin artmasının, kullanım kolaylığı ve düşük maliyetlerle açıklanabileceğini belirtti. Ayrıca kurye sektöründeki büyüme, otomobil kullanımının zorlaşması ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın da motosiklet talebini etkilediğini vurguladı. Öztürk, toplumun ulaşım tercihlerindeki değişimlerin motosiklet talebini artırdığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Altın 2025’te rekor kırdı! İkinci yarıda yükseliş sürecek mi

Altının ons fiyatı, 2025’in ilk yarısında küresel belirsizlikler ve güvenli liman arayışıyla yüzde 25,9 artarak 3 bin 303 dolara ulaştı. Ancak uzmanlar, yılın ikinci yarısında tarife belirsizliklerinin ve jeopolitik gerilimlerin azalması …

Yabancı hisse almaya devam etti

Yabancı hisse almaya devam etti

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.