Özel okullarda “ücret” düzenlemesi Resmî Gazete’de; kitap ücreti ve özel kıyafet aldırılamayacak!

“`html

Özel Okul Yönetmeliğinde Yeni Değişiklikler Yayımlandı

Resmî Gazete’de yer alan haberle birlikte, Millî Eğitim Bakanlığı’nın ‘Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle birlikte özel okulların, ders kitabı adı altında herhangi bir ücret talep etmesi yasaklandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, ‘Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne eklenen yeni maddeler ile özel eğitim kurumlarının ücretlendirme sisteminde değişiklikler yapıldı. Özellikle, okulların yemek, kahvaltı ve servis ücretleri dışındaki hizmetler için belirleyecekleri fiyatlar, bir önceki eğitim-öğretim yılına dair olan ücretlere dayandırılarak hesaplanacak. Öğrenci kayıt sözleşmesinde belirtilen ücretler, mevcut öğrenciler için geçerliliğini koruyacak. Bu ücretler, yalnızca tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) ile sınırlı bir artışa tabi tutulacak. Böylece, zamlar yalnızca enflasyon oranında gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, özel okullar, artık ders kitabı adı altında herhangi bir ödeme talep edemeyecekler.

Ücretlerin Yayınlanması Zorunlu

Özel okullar, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde belirlenen öğrenim ücretlerinde makul sınırlamalar getirilmiştir. Kurumlar, belirledikleri tüm eğitim ve hizmet ücretlerini kendi internet sitelerinde kamuoyuyla paylaşmak zorunda olacak. Tüm ücretler, okulun adını taşıyan ve Milli Eğitim Bakanlığı ile valiliklere bildirilen hesap numarasına yatırılacak ve bu şekilde tahsil edilecektir.

Özel Öğretim Kurumları Kanunu çerçevesinde, ücretsiz eğitim alacak olan şehit ve gazi çocukları ile koruma altındaki çocukların özel okullara başvuru süreçleri, valiliklerin koordinasyonu altında düzenlenecek. Bu çocuklar, bulundukları özel kurumdan, servis ücreti haricinde, yemek, kıyafet, etüt gibi birçok hizmetten tamamen ücretsiz şekilde faydalanabilecekler.

Özel Kıyafet Uygulamaları Kısıtlandı

Yeni düzenlemeyle birlikte, özel okullarda ‘Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlere Dair Yönetmelik’ hükümleri de geçerli hale getirildi. Okullar, velilerin serbest piyasa koşullarında kıyafet temin etmelerine engel teşkil edecek uygulamalarda bulunamayacak. Özel kıyafetler, velilere ek mali yük getirecek şekilde zorunlu tutulamayacak.

Çocuk kulüpleri ve gündüz bakımevleri de, yeni yönetmelik kapsamındaki standartlara uygun olarak, belirli süre içerisinde kurulum izni almak zorunda olacak. Özel öğretim kurslarında rehber öğretmen veya psikolojik danışman görevlendirilmesi ise artık zorunlu hale getirildi.

Öğrenci Etkinlik Merkezleri Tanımlandı

Yönetmelikle birlikte, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı yeni üç tür kurum tanımlandı. Bunların ilki, ilkokul çağındaki çocuklar için sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetler sunan ‘öğrenci etkinlik merkezleri’dir. Bu merkezlerde, bakanlık onaylı yabancı dil, kişisel gelişim, müzik ve diğer alanlarda çeşitli programlar düzenlenecektir. Öğrenciler, bu programlara okul sonrası ya da hafta sonları katılabilirler.

Psikolojik Destek Eğitimleri İçin Yeni Merkezler

Bu düzenlemeyle; bireylerin psikolojik gelişimlerine yönelik ‘rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri’ adı altında yeni kurum türleri de oluşturulmuştur. Bireysel veya grup eğitimleri ile karar verme ve problem çözme becerileri üzerine eğitimler verilecektir.

Dil, Konuşma ve Ergoterapi Alanında Eğitimler Sunulacak

Ayrıca, ‘dil, konuşma ve ergoterapi merkezleri’ adı verilen kurum türlerinde, bireylere iletişim ve konuşma akıcılığı kazandırmak üzere bireysel ve grup eğitimleri yapılacaktır.

Milletlerarası Okullarda Türkçe Dersi Başlıyor

Türk eğitim programı dışında eğitim veren milletlerarası özel öğretim kurumlarında, 1 Eylül 2025 tarihinden itibaren Türkçe ve Türk tarihi dersleri, bakanlık onayı ile okutulmaya başlanacaktır.

Marka Lisans Düzenlemeleri Güncellendi

Yönetmelikte, marka lisans sözleşmesine dair yeni şartlar da eklenmiştir. Artık, özel öğretim kurumlarının marka lisansını değerlendirebilmesi için, en az 5 benzer kurumun 5 yıl boyunca faaliyet göstermiş olması gerekecektir. (DHA)


Günün önemli haberleri…

TIKLAYIN – Yıllık enflasyon oranı ENAG’a göre 83,40, TÜİK’e göre 44,38

TIKLAYIN – Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam açıklandı

TIKLAYIN – Kıdem tazminatı tavanı güncellendi

Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve bedelli askerlik ücreti gibi değişen ödemeler için detaylar

TIKLAYIN – Ahmet Türk, Bahçeli’nin tutumunu eleştirdi ve insanı şok eden durumu değerlendirdi

TIKLAYIN – DEM Parti’nin İmralı gündemli siyasi ziyaretleri devam ediyor, takvim belirlendi


“`

Related Posts

SÜPER LOTO SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI 19 HAZİRAN 2025 (Online tek tıkla hızlı görüntüle) | Milli Piyango Online ile Süper Loto çekiliş sonuçları belli oldu: 7 milyon TL ikramiye devretti! İşte kazanan numaralar…

19 Haziran Süper Loto sonuçları sorgulama ekranı, Milli Piyango Online üzerinden erişime açıldı. Sisal Şans tarafından haftanın 2. Süper Loto canlı çekilişi, 19 Haziran Perşembe akşamı noter huzurunda gerçekleşti. Milli Piyango TV Youtube kanalından da yayınlanan çekiliş sonrası bu akşamki Süper Loto çekiliş sonuçları ve hangi numaraların kazandırdığı belli oldu. Çekilişte 6 bilen çıkmayınca tam 7 milyon 248 bin 793 TL ikramiye devretti. 5 bilen 10 talihli de 155.224,15 TL kazandı. Süper Loto sonucu sorgulama ekranı millipiyangoonline.com üzerinden tek tıkla ikramiyeler öğrenilebiliyor. Peki, bugünkü Süper Loto’da hangi numaralar kazandırdı? İşte, 19 Haziran 2025 Süper Loto sonucu sorgulama online ekranı ve çekiliş sonuçlarıyla ilgili bilgiler.

E-OKUL NE ZAMAN KAPANIYOR 2025 (2. DÖNEM) | e-Okul kapandı mı, öğretmenlere ve velilere kapanacak mı? MEB e-Okul giriş ekranı!

E-Okul giriş ekranı 2. Dönemin tamamlanmasına kısa süre kala, öğrenciler, veliler ve hem de öğretmenlerin yoğunlaştığı konulardan oldu. 20 Haziran 2025 Cuma günü karnelerin verilmesiyle beraber 2024 2025 eğitim öğretim dönemi son bulacak. Karne günü öncesi veliler çocuklarının devamsızlık notlarını, sınav sonuçlarını ve karne notlarını öğrenmek isterken, öğretmenler ise e-Okul sistemine öğrencilerin ortalama ve sınav notlarını giriyorlar. Bu nedenle, e-Okul VBS girişinde de yoğunluk ve kesinti yaşanıyor. Bu nedenle, e-Okul çöktü mü, yada e-Okul kapandı mı? soruları gündeme geliyor. MEB tarafından hizmet veren e-Okul sistemine, meb.gov.tr bakım ve onarım zamanları haricinde kesintisiz olarak erişim sağlanıyor. Peki, karne günü öncesi e-Okul ne zaman kapanacak, e-Okul giriş ekranı kapanacak mı? İşte, 2.Dönem e-Okul giriş ekranı hakkında ayrıntılı bilgiler.

Deprem bölgesinden gelen gençler Varaka Kağıt’ta geleceğin teknoloji ile tanıştı

Balıkesir Üniversitesi’nde anlamlı bir eğitim seferberliği başladı. TÜBİTAK 4004 – Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları desteğiyle yürütülen ve Balıkesir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Görünmeyen Dünyada Yolculuk 3” projesi, geleceğin bilim insanlarını nanoteknolojinin büyülü dünyasıyla buluşturuyor.

MEB MÜLAKAT GİRİŞ YERLERİ 2025 || 15 bin sözleşmeli öğretmen mülakat yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Öğretmen ataması sözlü sınav (mülakat) giriş belgesi nereden alınır?

Sözleşmeli öğretmenlik mülakat yerleri için MEB son dakika duyuruları yakından takip ediliyor. Öğretmen ataması sözlü sınav tarihi geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bununla birlikte öğretmen adayları ‘mülakat giriş belgesi’ ekranına odaklandı. Milli Eğitim Bakanlığı 15 bin sözleşmeli öğretmen ataması gerçekleştirecek. Sözlü sınav duyurusu da yayınlandı ve mülakatların 23 Haziran’da başlayacağı belirtildi. Öğretmen ataması kapsamında mülakatlar Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul ve Konya’da gerçekleştirilecek. Bu bağlamda adaylar, fotoğraflı sözlü sınav giriş belgelerine e-Devlet kullanıcı adı ve şifreleriyle ulaşabilecek. MEB tarafından belirlenen merkezlerde gerçekleştirilecek mülakatlara fotoğraflı sözlü sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgeleri ile girilecek. Ayrıca bunun dışındaki kurum kimlik kartı vb. belgeler geçerli sayılmayacak. Peki 15 bin sözleşmeli öğretmen mülakat yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Öğretmen ataması sözlü sınav (mülakat) giriş belgesi nereden al

SON DEPREMLER 11 HAZİRAN 2025 || Kandilli ve AFAD son depremler listesi: Kütahya ve Manisa’da deprem! Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu?

Son dakika depremler AFAD ve Kandilli tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Bu bağlamda özellikle “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabı sıkça sorgulanıyor. Hemen belirtelim ki son depremler Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından anbean kaydediliyor. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? AFAD tarafından kaydedilen verilere göre son deprem saat 06.26’da Manisa Soma’da 2.3 büyüklüğünde ve saat 07.04’te Kütahya Simav’da 2.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 11 Haziran listesi…

HİCRİ YILBAŞI (1 MUAHRREM) 2025 TAKVİMİ: Muharrem ayı ne zaman başlayacak, Aşure günü ne zaman?

Kurban Bayramının geride kalmasıyla birlikte Muharrem Ayı’nın başlangıcına bir aydan kısa süresi kalmasıyla birlikte gözler Muharrem Ayı ve Aşure Günü tarihine çevrildi. Bu bağlamda inananlar “Aşure Günü 2025 ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?” sorusunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki Aşure Günü Muharrem Ayı’nın 10. günü olarak kabul ediliyor. Miladi ve Hicri Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Aşure Günü tarihi her yıl değişik tarihlere denk geliyor.  Peki, Aşure Günü ne zaman? 2025 yılı Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…