İşsiz kalanlar işsizlik parası alamayabilir. ‘Acelem yok’ diyen yanacak

İşsizlik Maaşı Başvuru Süresi ve Avantajları

İşsizlik maaşı almak için 30 günlük başvuru süresine dikkat! Süreyi kaçıranlar maaş ve sağlık sigortası hakkını kaybedebilir. İŞKUR’un sağladığı avantajlar için zamanında başvuru şart.

İşsizlik Maaşı Hakkı ve Süresi

İşsiz kalan vatandaşlar için işsizlik maaşı, sadece gelir desteği değil, aynı zamanda sağlık güvencesi sağlıyor. Ancak bu haktan yararlanmak için işten ayrıldıktan sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapmak zorunlu. Süreyi aşanlar, her geciken gün için maaş süresinden kayıp yaşıyor.

İşsizlik Maaşı Avantajları

Örneğin, 600 gün primle 180 gün maaş alabilecek bir kişi, 60 gün gecikirse sadece 120 gün ödeme alabiliyor. İşsizlik maaşı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini de kapsıyor. Maaş alan kişi ve ailesi, ek prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Bu hak, başvuruyla otomatik devreye giriyor.

İşsizlik Maaşı Şartları

Maaş alırken işe girenlerin ödemeleri kesiliyor, ancak kalan süre hakkı saklı kalıyor. Tekrar işsiz kalınırsa, bu süre kullanılabiliyor. Yeni iş yerinde 1080 gün prim ödeyenler, yeniden maaş hakkı kazanabiliyor. İşsizlik maaşı için temel şart, işten kendi isteğiyle ayrılmamak. İstifa veya ikale sözleşmesiyle ayrılanlar bu haktan yararlanamıyor.

İŞKUR Başvuru ve Hak Tespiti

Hatalı çıkış kodlarıyla yapılan bildirimler, SGK ve İŞKUR denetimleriyle tespit edilirse, ödenen maaş faiziyle geri alınıyor. Başvurular, İŞKUR şubelerinden, e-Devlet üzerinden veya www.iskur.gov.tr adresinden yapılabiliyor. İŞKUR, başvuru sonrası sigorta ve prim bilgilerini inceleyerek hak sahipliğini belirliyor. Ayrıca iş arayan kaydı oluşturularak mesleki eğitim desteği sunuluyor. İşsizlik maaşı alanlara, İŞKUR tarafından iş bulma ve mesleki eğitim programları sunuluyor.

Related Posts

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: ‘Terörsüz Türkiye sürecine vurgu yapacağız’

AİLE ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, terörsüz Türkiye sürecine vurgu yaparak, “Vatandaşımızın yanında olmayı, bu süreci el birliğiyle hayata geçirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

AB’de Ortalama Çalışma Süresi 37,2 Yıl

Eurostat’a göre AB’de bireylerin ortalama çalışma süresi 37,2 yıl, en uzun süre Hollanda’da.

Bursaspor’a Destek Kampanyası Başlatıldı

Bursaspor’un 2. Lig’e yükselişi için BTSO öncülüğünde destek kampanyası tanıtıldı.

Altın 2025’te rekor kırdı! İkinci yarıda yükseliş sürecek mi

Altının ons fiyatı, 2025’in ilk yarısında küresel belirsizlikler ve güvenli liman arayışıyla yüzde 25,9 artarak 3 bin 303 dolara ulaştı. Ancak uzmanlar, yılın ikinci yarısında tarife belirsizliklerinin ve jeopolitik gerilimlerin azalması …

Trafikte dikkat çeken artış; 5 yılda yüzde 90 yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) “Motorlu Kara Taşıtları” verilerine göre, Mart 2020’de Türkiye’de trafiğe kayıtlı 23 milyon 361 bin araç bulunuyordu. Aynı konudaki Mart 2025 bültenine göre ise Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 31 milyon 788 …

Yabancı hisse almaya devam etti

Yabancı hisse almaya devam etti