Sendikalar, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde 600 bin işçiyi kapsayan zam teklifinin açıklanmasını bekliyor. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, ücret artışlarına ilişkin taleplerini 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletti. İşçi ve işveren, TÜHİS tarafından ev sahipliği yapılan görüşmelerde 16 ve 24 Nisan ile 16 Mayıs tarihlerinde bir araya geldiler ve idari maddelerin çoğu müzakere edildi.
Zam teklifinin ay sonuna kadar sunulması bekleniyor
TÜHİS tarafından yapılan maliyet analizlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından değerlendirilmesinin ardından işçi tarafına ilk teklifin sunulması bekleniyor. Sendikalar, teklifin Mayıs ayı sonuna kadar masaya gelmesini istiyor.
Teklif gelmediği için süreç uzuyor
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, taleplerini içeren taslağın 27 Şubat’ta iletildiğini ve bu süreçte hükümetten herhangi bir teklif gelmemesinin süreci uzattığını belirtti. Ağar, “Yaklaşık 3 aydır hükümetten teklif bekliyoruz. Gözümüz Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tavrında, kulağımız TÜHİS’in çağrısında” dedi.
İşçi tarafının zam talebi net
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak hazırladığı taslakta, günlük en düşük ücretin 1800 liraya yükseltilmesi, ardından 2025’in ilk altı ayında %50, sonraki altı aylık dönemlerde %25 zam yapılması ve ayrıca %10 refah payı verilmesi talep ediliyor.
Görüşmelerin etki alanı geniş
Toplu iş sözleşmeleri sadece kamu işçilerini değil, memur ve memur emeklilerini de ilgilendiriyor. Bu protokol, 600 bin işçinin zamlarının belirleneceği gibi, yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini de kapsayan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine referans oluşturuyor. Ayrıca özel sektördeki toplu sözleşmeleri de etkiliyor, örneğin MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi.