Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

Fren arızası nedeniyle Honda yüz binlerce aracını geri çağırıyor: Hangi modeller?

Honda, fren pedalında durmayı zorlaştırabilecek bir arıza nedeniyle 259 bin 33 SUV ve sedanın bayilere iade edilmesi gerektiğini söylüyor. Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ne göre geri çağırma, belirli 2021–2025 Acura TLX, 2023–2025 Acura …

Bakan Işıkhan’dan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi genelgesine ilişkin açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle, 2026-2030 dönemi Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Politika Belgesi hazırlık çalışmaları kapsamında önemli bir adım attıklarını bildirdi.

Benzin ve motorine zam geldi

Bu gece yarısından itibaren benzine 1 lira 51 kuruş, motorine ise 3 lira 30 kuruş zam yapıldı. Zam öncesinde Ankaralılar, akaryakıt istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Zamdan sonra ise istasyonların uzun süre boş kaldığı görüldü. Akaryakıt …

Bakan Şimşek: İstanbul’daki kamu hastaneleri depreme karşı güçlendirilecek

Bakan Şimşek: İstanbul’daki kamu hastaneleri depreme karşı güçlendirilecek

Dolar/TL güne yükselişle başladı! İşte son rakam (20 Haziran 2025)

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 39,6200’dan tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.20 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,6660’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,5 yükselişle 45,7510 …

Türk-İş’ten hükümetin zam teklifine tepki; 81 ilde 5 haftalık eylem planı

Türk-İş’ten hükümetin zam teklifine tepki; 81 ilde 5 haftalık eylem planı