CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, UEDAŞ Hakkında Soru Önergesi Verdi

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a yönelik on üç soruluk yazılı bir soru önergesi verdi. Soru önergesi, Bursa‑Balıkesir‑Çanakkale‑Yalova hattında elektrik dağıtımı yapan Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) hakkında detaylı bilgi talep ediyor.

Tüketici Mağduriyeti ve Ulusal Enerji Güvenliği Gündemde

Pala, önergesinde özelleştirme sonrası artan fatura yükü, şeffaflık eksikliği, işçi hakları ihlalleri, sıklaşan iş kazaları ve ulusal enerji güvenliği açısından ortaya çıkan riskleri vurguladı. Mart ayından bu yana önergesine henüz bir yanıt alamadığını belirtti.

“Fatura kalemleri karartıldı, şeffaflık yok”

Pala, tüketicilerin faturalarında dağıtım, kayıp‑kaçak, TRT payı gibi kalemlerin tek bir başlık altında toplanarak şeffaflığın kaybolduğuna işaret etti. Ayrıca, enerji birim bedellerinde düşüş yaşanırken dağıtım bedellerinin neden arttığını sorguladı.

“Veri güvenliği ve ulusal enerji bağımsızlığı tehlikede”

UEDAŞ hisselerinin yabancı bir firmaya geçmesi konusunda endişelerini dile getiren Pala, şirketin Türkiye’nin kritik sanayi koridoruna enerji sağladığını ve şebekenin verilerinin yabancı bir fonun kontrolünde olmasının ulusal güvenliği tehdit ettiğini belirtti.

“Gerçek işveren UEDAŞ ama mahkeme kararları uygulanmıyor”

Pala, UEDAŞ çalışanları ile ilgili mahkeme kararlarının uygulanmadığını ve işçilerin haklarının gasp edildiğini ifade etti. Taşeron işçilerin sosyal güvenlik primlerinin düşürülmesi ve uzun vardiyaların ölümcül sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

“İş kazaları değil iş cinayetleri”

Pala, UEDAŞ bünyesinde yaşanan ölümleri iş cinayeti olarak tanımlayarak, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. İş kazalarının ciddiyetine dikkat çekerek, Bakanlığa bu konuda detaylı bilgi talep etti.

Özelleştirme Sonucu Artan Sorunlar

Pala, özelleştirme sonrası verilen taahhütlerin tutulmadığını ve altyapı yatırımlarının yetersiz kaldığını belirtti. Ayrıca, fatura ödeyemediği için elektriği kesilen abone sayısı ve kamu teşviklerinden sağlanan avantajların da açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Sonuç ve Siyasi Sorumluluk

Pala, özelleştirmenin tüketicilerin haklarını ve ulusal güvenliği tehdit ettiğini savunarak, Bakanlığın soruları detaylı bir şekilde yanıtlaması gerektiğini söyledi. Yüksek faturalar, yetersiz hizmetler, ulusal riskler, işçi hakları ihlalleri ve iş cinayetlerinin sorumluluğunun Enerji Bakanlığı’na ait olduğunu belirtti.

Related Posts

Fed’in faiz kararı New York borsasını yükseltti

Fed’in faiz kararı New York borsasına olumlu yansıdı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 280 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 0,70 artarak 41.113,97 puana ulaştı. S&P 500 endeksi yüzde 0,43 artışla 5.631,27 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,27 artarak …

Otomotiv sektörü neden hareketlendi! Yeniden yatırım aracı mı oldu?

2025 yılına daralmaya başlayan otomobil pazarın Nisan ayında tüm zamanların en yüksek satış rakamına ulaştı. Peki, kredi seçeneklerinin dar olmasına ve otomobil fiyatlarının yüksek olmasına rağmen satışlardaki bu artışın sebebi ne? Ayrıntılar CNN Türk’te ortaya çıktı.

Tesla’nın Çin satışları 7 aydır düşüyor

Tesla’nın Çin’de üretilen elektrikli araçların satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 düşüş kaydetti.

Altın tekrar yükselişe geçti! Gram fiyatı 4 bin 200 liranın eşiğinde…

Altın fiyatları rekor seviyelerden 4 bin liranın altına gerilemesinin ardından son 48 saatteki sert yükselişi ile tekrar zirveye yaklaştı.

Trafik sıkışıklığının İstanbul’a maliyeti ortaya çıktı: Zarar çok büyük

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi. Dündar, “Karayolu …

Nihat Zeybekci misal verdi: Faizler bu kadar yüksekken paramı faize yatırırım; faizler yüzde 30’un altındayken insanlar üretim yapar

Nihat Zeybekci misal verdi: Faizler bu kadar yüksekken paramı faize yatırırım; faizler yüzde 30’un altındayken insanlar üretim yapar